De vereniging Ski- en Snowboardclub Snow Valley VZW werd kort na de opening van de gelijknamige skibaan in 1997 opgericht door Cor Mollin en Benny Delvaux.


Van bij de start van de club lag de nadruk op het begeleiden van jeugdige skiërs met het doel ze op te leiden en voor te bereiden op het skiën in competitief verband.

De trainingen werden bij de aanvang verzorgd door Cor Mollin, Johan Ockers en Eric Stappers.
In 2002 werd Gert Mergaerts, die de beginjaren van de club als renner had meegemaakt, trainer. In 2007 werd hij hoofdtrainer in opvolging van Cor. Deze rol vervulde hij met veel enthousiasme tot en met 2023 waar hij werd opgevolgd door Sven Berben.

Doorheen de jaren zijn ondertussen verschillende renners doorgestroomd naar het trainersteam. We hebben als club een zeer duidelijke visie waarbij we al ons renners de kans geven om door te groeien als renner en/of door te groeien van renner naar trainer.

In 2010 werd er een nieuw bestuur benoemd dat een volgende stap in professionalisering van de club heeft gezet met allerlei initiatieven zoals

  • maandelijkse bestuursvergaderingen
  • het duidelijk omlijnen van de bestuurstaken
  • de aanpassing van trainingsstructuren
  • nieuwe website.
  • wijziging van de naam van de vereniging naar Skiclub Snow Valley VZW waarbij dagdagelijks de roepnaam Snow Valley Racing Team wordt gehanteerd
  • ...

In de zomer van 2013 heeft dit bestuur, dat een mooi palmares kan voorleggen en het aantal leden aanzienlijk heeft doen toenemen, de fakkel overgedragen aan een nieuwe bestuursploeg, waarvan het mandaat al meerdere malen werd verlengd. Deze ploeg bestaat uit een mix van krachtdadige ervaren bestuursleden die allen met het nodige enthousiasme en gedrevenheid hun taak hebben opgenomen.


Van in het begin trainden niet enkel jonge atleten uit Limburg mee. In de loop der jaren heeft onze werking renners uit bijna alle Belgische provincies aangetrokken (Antwerpen, Luik, Namen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant)

Ook kinderen/volwassenen met buitenlandse roots (Frankrijk, Schotland, UK, Ierland, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Iran, Polen,Hongarije, Tsjechië, Zuid-Afrika) hebben deel uitgemaakt, of maken nog deel uit, van ons team. Onze trainingen worden gegeven in het Nederlands, maar Franstalige, Duitstalige of Engelstalige renners zijn steeds welkom.

We zijn er trots op dat onze club de afgelopen jaren dé Belgische club bij uitstek is geweest waaruit renners doorgroeiden naar een selectie in de Nationale ploeg, BEAST (Belgian Alpine Ski Team).

Dit laat zich ook zien in de deelnames aan en overwinningen in internationale FIS-Children wedstrijden, een lange reeks Vlaamse en Belgische Kampioenschapstitels en deelnames van onze renners aan WK's voor Junioren en Senioren. Er prijken zelfs een aantal atleten met Olympische deelnames op het palmares van onze club.

In een ver verleden richtte onze club 3 jaar na elkaar de nationale kampioenschappen Alpijns skiën te Flaine in. In 2018 organiseerden we de Belgische Kampioenschappen en Belgische Miniemenkampioenschappen in Val Thorens. Vanaf 2019 worden deze wedstrijden georganiseerd door de Nationale Alpijnse Koers Commissie van de Koninklijke Belgische Skifederatie.

Ook in het verleden organiseerden we nationale wedstrijden in Le Corbier. Dit engagement pikten we terug op in de kerstvakantie 2018-2019 met de organisatie van KBSF-wedstrijden in Tignes-Val Claret en zelfs de Belgische Kampioenschappen Outdoor in 2022 te Leutasch.