Wedstrijdskiën of Alpijns skiën

Van zodra het skiën vanuit het hoge noorden van Scandinavië naar de Alpen kwam overgewaaid, evolueerden de noordse technieken zeer snel naar nieuwe Alpijnse technieken en werd het skimateriaal aangepast om de steile Alpenhellingen te overwinnen.

In de drang van de mens om zich te meten ontstond dan ook iets na 1900 het wedstrijdskiën. In het begin was er enkel de discipline afdaling. Alle deelnemers begonnen tegelijkertijd aan de afdaling, de winnaar was toen diegene die als eerste de finish haalde. Het was de Brit Lunn die de poortjes bij de afdaling bedacht, waarbij niet alleen de snelheid telde maar ook de bochtentechniek. Dit was het begin van het moderne slalom skiën. Stelselmatig evolueerde de sport verder naar de disciplines die we nu kennen.

Deze disciplines zijn

  1. Afdaling
  2. Super-G
  3. Reuzeslalom
  4. Slalom
  5. Combiné

Deze disciplines hebben allen hun specifieke regels en kenmerken. Het materiaal is al die tijd ook verder blijven evolueren. Voor elk van deze disciplines zijn er specifiek ski's. De Internationale Ski Federatie (FIS) en daaropvolgend ook de Belgische skifederatie (BSF) heeft een aantal regels hieromtrent opgesteld.

Om te starten met wedstrijdskiën betekent dit dat onze renners qua materiaal optimaal over een paar slalom en een paar reuzenslalom ski's dienen te beschikken.

Het Snow Valley Racing Team traint zowel op wekelijkse basis op de indoor skipiste van Snow Valley te Peer, als tijdens de schoolvakanties in de Alpen.

Wij nemen met onze club ook deel aan verschillende wedstrijden op andere skibanen in België en uiteraard ook aan wedstrijden in de Alpen.